Vitamine B12

Vitamine B12 tekort

Een Vitamine B12 tekort staat in de Top 3 van meest voorkomende tekorten bij EMB Bloedonderzoeken, vandaar dat ik er extra aandacht aan besteed. 

Vitamine B12 is één van de acht essentiële B vitamines. Vitamine B12 is bijzonder ten opzichte van de andere B-vitamines, want ons lichaam kan een kleine voorraad B12 opslaan in de lever. Een optimale voorraad kan voldoende zijn voor wel 3 tot 10 jaar lang. Vitamine B12 wordt oorspronkelijk aangemaakt door micro-organismen in o.a. onze darmen. Bij darm problemen kan deze vitamine soms niet meer kan worden opgenomen. Gevolg: het lichaam neemt het niet meer op uit voeding en er ontstaat een tekort. Een tekort geeft veel vervelende klachten. Suppletie via een smelttablet is dan een oplossing (opname via het mondslijmvlies). De suppletie-adviezen voor B12 zijn wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. Een B12 tekort kan blijken uit de EMB(bloed)Test. 

Het komt veel vaker voor dan je verwacht! Ik zeg vaak tegen mijn cliënten dat het een opluchting is als je er achter komt, het is een gemakkelijk tekort om op te lossen met veel resultaat. 

Veel voorkomende symptomen van een B12 tekort zijn:

Vaak struikelen

Vermoeidheid 

Ergens tegen aan lopen/dingen omgooien,

Niet op woorden kunnen komen

Verwardheid 

Krachtverlies

Haaruitval

Oorsuizen

B12 Tekort

Vitamine B12 tekort is de meest veel voorkomende uitslag (tekort) uit de EMBTest! In de praktijk dus een vaak voorkomend tekort met een scala aan klachten. Suppletie van Vitamine B12 wordt geadviseerd bij een geconstateerd tekort of wanneer jij een vegetarische of veganistische leefstijl hebt. Je krijgt dan je minder of geen dierlijke producten binnen, de bron van veel Vitamine B12! Ook bij een verminderde aanmaak van maagzuur (soms door medicatie of bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals gastritis) kan suppletie gewenst zijn. Vitamine B12 bestel je bij Vitakruid.nl met de kortingscode: ClubH10. 

Laat je goed adviseren over het gebruik van een supplement. De uitslag van een EMB- of ECDTest (ook dieren kunnen dit tekort hebben!) geeft een duidelijke indicatie voor de inzet van Vitamine B12. Er volgt dan een advies, gecontroleerd door mij en een collega orthomoleculair therapeut. Er wordt dus altijd gewerkt met het ‘4-ogen principe’. We zullen in alle gevallen een smelttablet adviseren om een goede opname te garanderen, maar er is verschil in de vormen van Adenosylcobalamine en Methylcobalamine. Ze worden soms in combinatie voorgeschreven en bijvoorbeeld in combinatie met hulpstoffen zoals Vitamine B6 en Folaat. Laat je goed adviseren. Zo weet je altijd dat je een veilig en passend supplement neemt met de meest maximale werking voor jou. 

veel genoemde klachten bij een tekort aan Vitamine B12:

Problemen met spreken

Verkeerde woorden gebruiken

Niet op de juiste woorden komen

Afwijkende reflexen

Duizeligheid 

Onverklaarbaar vallen

Struikelen 

Steeds jezelf stoten 

Extreme vermoeidheid 

Langdurige vermoeidheid 

Concentratieproblemen 

Geheugenproblemen, ‘brainfog’

Tinteling en/of stroomgevoel

Bleke huid Oorsuizen

Plas moeilijk op kunnen houden

Bloedend tandvlees

Metaalsmaak in de mond

Geelverkleuring huid

Gewrichtsklachten

Haaruitval, dof haar 

Hartkloppingen 

Kortademigheid 

Verlies van libido 

Wazig zien

Spierpijn en/of spierkrampen

Zwaar gevoel in de benen

Spierzwakte, ‘Restless legs’

Gedragsveranderingen

Paniekaanvallen

‘Kort lontje’

Aften in de mond

Benauwdheid op de borst

Bloedarmoede

Breekbare nagels

Darmklachten

Droge huid

Het vaak koud hebben

Hoofdpijn en/of migraine

Menstruatieproblemen 

Misselijkheid 

Geen eetlust

Ondergewicht 

Ontstekingen spijsverteringskanaal 

Rode puntvormige huidbloedingen 

Slaapproblemen 

Spontane blauwe plekken

×

 

Hallo, welkom bij Club Holistic!

× Welkom!